Nie-dieta

B12

Hej Kochani, 

Dzisiaj opowiem Wam troszkę o witaminie B12.

Dlaczego akurat o B12?

Wszyscy trąbią o tym, że osoby, które nie spożywają mięsa powinny suplementować tę witaminę. Nie zaprzeczę. Także uważam, że osoby na diecie roślinnej powinny o to zadbać. Ale wiecie co? Moim zdaniem WSZYSCY powinni suplementować B12. Dlaczego? W jakich dawkach? I co nam grozi jeżeli jej zapasy w naszym organizmie się wyczerpią? O tym przeczytacie w dzisiejszym poście. 

Skąd się bierze witamina B12?

Wbrew powszechnym opiniom tej witaminy nie tworzą zwierzęta, nie jest ona nawet im dostarczana z pożywieniem. Witaminę B12 tworzą bakterie, które znajdują się w wodzie. I to głównie dlatego, że nasz świat stał się taki “sterylny”, mamy problem z dostarczaniem odpowiedniej ilości B12 w naturalny sposób, z pożywieniem.

Nie łudźcie się, mięsożercy też cierpią na niedobory witaminy B12. 

Po co nam ona?

Witamina B12 jest potrzebna w naszym organizmie do wielu ważnych procesów. Pomaga na przykład w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy w energię. Jest potrzebna do budowania naszego DNA, co oznacza, że jej odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w trakcie wzrastania. Potrzebna jest też do produkcji białych krwinek oraz pomaga pozbyć się z naszego organizmu nadmiaru homocysteiny – aminokwasu, który przyspiesza powstawanie zmian miażdżycowych oraz negatywnie wpływa na kondycję naszych kości. 

Jak rozpoznać niedobór?

Niedobór witaminy B12 może objawiać się w przeróżny sposób:

  • anemia
  • przewlekłe zmęczenie
  • spadki nastroju, depresja
  • zaburzenia hormonalne
  • brak miesiączki
  • słaba odporność
  • bóle brzucha
  • biegunki

Sami widzicie, że objawy niedoboru wcale nie są takie oczywiste. Można łatwo pomylić je z innymi przypadłościami.

Pamiętajcie też, że dodatkowo stosowanie używek takich jak np. alkohol, kawa, papierosy, zażywanie tabletek antykoncepcyjnych, stres, choroby przewlekłe, zażywanie antybiotyków, problemy z wątrobą czy spożywanie dużych ilości mięsa – to wszystko może przyczyniać się do powstania niedoboru witaminy B12 w organizmie. 

Jakie są źródła witaminy B12?

Głównie zwierzęce oczywiście – mięso, ryby, jaja, mleko i sery.

A czy są jakieś roślinne źródła?

Niektóre produkty spożywcze są fortyfikowane w witaminę B12, ale najlepszym roślinnym źródłem są PŁATKI DROŻDŻOWE, niestety w zależności od marki, ilość zawartej w nich witaminy różni się. Z tego powodu nie radziłabym liczyć na to, że jedzenie płatków drożdżowych wystarczy by wyleczyć niedobór lub zapobiec jego powstaniu. 

Jaką dawkę potrzebuję?

Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, zalecane dzienne spożycie witaminy B12 na poziomie RDA wynosi:

  • u dzieci – 0,9 μg/d (1-3 lata); 1,2 μg/d (4-6 lat); 1,8 (7-9 lat);
  • u starszych dzieci i młodzieży – od 1,8 do 2,4 μg/d
  • u dorosłych – 2,4 μg/d
  • u kobiet w ciąży – 2,6 μg/d
  • u kobiet karmiących – 2,8 μg/d

Oczywiście jeżeli cierpisz na niedobór dla własnego zdrowia proszę, przyjmuj większe dawki.

Jaki suplement wybrać? 

Na rynku są głównie dostępne dwie postacie witaminy B12: metylokobalamina i cyjanokobalamina. W Polskich źródłach głównie poleca się zażywanie tej pierwszej, na zachodzie… toczy się prawdziwy spór, która tak naprawdę jest lepsza. Aktualnie przychylam się do zażywania METYLOKOBALAMINY. Jest to aktywna forma witaminy B12, która jest lepiej przyswajalna niż alternatywy. Nasz organizm nie musi zużywać energii, aby aktywować jej wszystkie prozdrowotne właściwości.

Jeszcze słówko o przyswajalności – okazuje się, że najlepiej witaminę B12 przyjmować osobno, gdyż dawki w multiwitaminach często są niewystarczające, a w dodatku inne witaminy w nich zawarte mogą hamować jej wchłanianie. 

Najlepiej też, zamiast połykać tabletkę, wsypać proszek do jedzenia lub zakupić tabletki do żucia. Witamina B12 najlepiej wchłania się przy kontakcie ze śliną. 

Mam nadzieję, że po lekturze tego postu czujecie, że już “kumacie o co chodzi” z tą B12. Jeżeli jednak nadal macie jakieś pytania lub wątpliwości – zapraszam do kontaktu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.