Przepisy

Czas na herbatę – przepisy

Hej, obiecałam kilka przepisów dla urozmaicenia Waszych herbacianych rytuałów. Oto one! Dzielę się kilkoma ulubionymi sposobami przyrządzania tego napoju – dzisiaj kilka wersji czarnej herbaty 🙂

Kiedy myślę o kubku pysznej herbatki aż się uśmiecham. Chwila relaksu, odpoczynek. Coś dla ciała i dla ducha. Może pomóc na chandrę i przesilenie wiosenne. 

London Fog – coś dla sympatyków tradycyjnej angielskiej herbatki <3 

Składniki:

  • 1 łyżeczka herbaty Earl Grey
  • szczypta cynamonu ( u mnie DUŻA “szczypta”, tak z ¼ łyżeczki)
  • ¼ szklanki mleka ( u mnie sojowe lub owsiane)
  • ¾ szklanki wody
  • cukier lub miód do smaku
  • opcjonalnie: odrobina aromatu waniliowego, ziarenek wanilii lub syrop waniliowy do smaku

Sposób przygotowania: Zaparz herbatę i dolej do niej gorące mleko. Dodaj cynamon i miód oraz wanilię. 

Enjoy

Masala Chai – tradycyjna, indyjska herbata z mlekiem

Składniki na 2 kubki:

  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty Assam
  • ½ szklanki mleka (u mnie sojowe lub owsiane)
  • 2 łyżeczki cukru (u mnie kokosowy)
  • 1 laska cynamonu 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • odrobina czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie: Do garnuszka wlej wodę, mleko, wsyp cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj liście czarnej herbaty. Zamieszaj i parz ok. 5 minut. Przecedź napar przez sitko i przelej do kubeczków. 

Przepis pochodzi z magazynu “Gotuj w stylu eko” nr 15

Herbata All Spices – ciekawa kombinacja przypraw, daje taki korzenny, rozgrzewający i uspokajający smak

Składniki na 4 kubki, najlepiej zaparzyć w dzbanku

  • 4 łyżeczki herbaty Earl Grey
  • 3-4 goździki
  • 3-4 ziarna kolendry i ziela angielskiego
  • ⅓ łyżeczki cynamonu i szczypta imbiru

Przygotowanie: Do dzbanka włożyć herbatę oraz przyprawy i zalać gorącą wodą. Zaparzać ok. 5 minut. Dosłodzić do smaku. 

Herbata z miętą dla odważnych  – pewnie niektórzy skrzywią się słysząc o takim połączeniu. Sama byłam sceptyczna, kiedy o nim usłyszałam, jednak muszę powiedzieć, że daje radę!

Składniki na 4 kubkii:

  • 3 łyżeczki herbaty, może być czarna, biała lub zielona
  • 1 łyżeczka  suszonej mięty
  • 2 łyżki słodzidła (miód, cukier, syrop z agawy lub klonowy)

Przygotowanie: Herbatę zalać 2 szklankami gorącej wody. Osobno zaparzyć miętę. Odcedzić herbaty, połączyć i dodać słodzidło. Dobrze smakuje też z odrobiną soku z cytryny. 

Oczywiście polecam również herbaty z imbirem w roli głównej.

Enjoy :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.