
Czas na herbatę – przepisy
Hej, obiecałam kilka przepisów dla urozmaicenia Waszych herbacianych rytuałów. Oto one! Dzielę się kilkoma ulubionymi sposobami przyrządzania tego napoju – dzisiaj kilka wersji czarnej herbaty 🙂
Kiedy myślę o kubku pysznej herbatki aż się uśmiecham. Chwila relaksu, odpoczynek. Coś dla ciała i dla ducha. Może pomóc na chandrę i przesilenie wiosenne.
London Fog – coś dla sympatyków tradycyjnej angielskiej herbatki <3
Składniki:
- 1 łyżeczka herbaty Earl Grey
- szczypta cynamonu ( u mnie DUŻA “szczypta”, tak z ¼ łyżeczki)
- ¼ szklanki mleka ( u mnie sojowe lub owsiane)
- ¾ szklanki wody
- cukier lub miód do smaku
- opcjonalnie: odrobina aromatu waniliowego, ziarenek wanilii lub syrop waniliowy do smaku
Sposób przygotowania: Zaparz herbatę i dolej do niej gorące mleko. Dodaj cynamon i miód oraz wanilię.
Enjoy
Masala Chai – tradycyjna, indyjska herbata z mlekiem
Składniki na 2 kubki:
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki czarnej herbaty Assam
- ½ szklanki mleka (u mnie sojowe lub owsiane)
- 2 łyżeczki cukru (u mnie kokosowy)
- 1 laska cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki kardamonu
- odrobina czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie: Do garnuszka wlej wodę, mleko, wsyp cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj liście czarnej herbaty. Zamieszaj i parz ok. 5 minut. Przecedź napar przez sitko i przelej do kubeczków.
Przepis pochodzi z magazynu “Gotuj w stylu eko” nr 15
Herbata All Spices – ciekawa kombinacja przypraw, daje taki korzenny, rozgrzewający i uspokajający smak
Składniki na 4 kubki, najlepiej zaparzyć w dzbanku
- 4 łyżeczki herbaty Earl Grey
- 3-4 goździki
- 3-4 ziarna kolendry i ziela angielskiego
- ⅓ łyżeczki cynamonu i szczypta imbiru
Przygotowanie: Do dzbanka włożyć herbatę oraz przyprawy i zalać gorącą wodą. Zaparzać ok. 5 minut. Dosłodzić do smaku.
Herbata z miętą dla odważnych – pewnie niektórzy skrzywią się słysząc o takim połączeniu. Sama byłam sceptyczna, kiedy o nim usłyszałam, jednak muszę powiedzieć, że daje radę!
Składniki na 4 kubkii:
- 3 łyżeczki herbaty, może być czarna, biała lub zielona
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 2 łyżki słodzidła (miód, cukier, syrop z agawy lub klonowy)
Przygotowanie: Herbatę zalać 2 szklankami gorącej wody. Osobno zaparzyć miętę. Odcedzić herbaty, połączyć i dodać słodzidło. Dobrze smakuje też z odrobiną soku z cytryny.
Oczywiście polecam również herbaty z imbirem w roli głównej.
Enjoy :))

Pożar w głowie
Może Ci się spodobać

Wegańskie śniadania
18 marca 2021
Czas na herbatę
12 kwietnia 2021