
Herbata z imbirem
Hej Kochani!
Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić napojem, który piję nałogowo – herbata z imbirem. Każdego dnia i to czasami dwa razy! Szczególnie od kiedy ograniczyłam kawę.
Ale nie przejmuję się przedawkowaniem, bo napój imbirowy jest zdrowy. I to bardzo. W przeciwieństwie do kawy, chyba nie można nazwać go używką (chociaż pewnie ktoś taki się znajdzie).
Herbata z imbirem – na co pomaga?
Można ją pić na wiele sposobów. Na ciepło i zimno, z miodem i bez, z przyprawami i bez przypraw… Obojętnie w jaki sposób imbir przyrządzicie, naprawdę warto po niego sięgać, bo właściwości imbiru są niesamowite. Dlaczego?
- Imbir działa przeciwzapalnie, dlatego łagodzi objawy infekcji wirusowych.
- Działa uodparniająco.
- Znakomicie rozgrzewa organizm.
- Pomaga przy problemach trawiennych i mdłościach (świetny przy porannych ciążowych dolegliwościach).
- Podkręca metabolizm.
- Łagodzi bóle głowy i bóle menstruacyjne.
- Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
- I ma pewnie jeszcze wiele innych właściwości, o których nie wiem (albo jeszcze nie zostały odkryte).
Herbata z imbirem – przepis? Niezliczone możliwości!
To tyle z wprowadzenia, a teraz kilka pomysłów na napój z imbirem 🙂
Imbir na wypasie, czyli “Herbata Farmerska”
To herbata serwowana w jednej z moich ulubionych kawiarni w Bielsku-Białej. Prawdziwa bomba smakowa i witaminowa!
Składniki:
- czarna herbata
- imbir – kilka plasterków
- miód
- sok malinowy
- plasterki pomarańczy
- goździki
- cynamon
Jak przygotować? Wiadomo! Herbatę z imbirem, goździkami i cynamonem zalać wrzątkiem (niektórzy wolą cynamon dodać później), a jak herbatka trochę ostygnie dodać resztę składników.
Pamiętajcie, że witamina C ginie w 40 stopniach – jest to moją osobistą bolączką bo uwielbiam herbaty pić GORĄCE.
Wersja codzienna, nieco uboższa niż poprzednia, ale też pyszna.
Składniki:
- imbir – kilka plasterków
- czarna herbata (opcjonalnie)
- cytryna lub pomarańcza
- goździki
- cynamon
- miód (opcjonalnie)
- kurkuma (opcjonalnie)
Tak naprawdę bardzo dużo tutaj składników “opcjonalnych” bo to WAM ma smakować, także dodajcie do herbatki to, co lubicie.
Ja piję bez herbaty…miód i kurkumę dodaję naprawdę rzadko, ale zdarza się. Za to dodaję bardzo dużo cytryny i cynamonu. Bardzo dużo. Bardzo.
Imbir po chińsku.
Dobra, nie wiem czy to w ogóle można nazwać herbatą, ale podaję Wam przepis, którym podzielił się kiedyś z nami wykładowca – Chińczyk. Przeziębienia niby zwalcza, ale czy z colą to takie zdrowe? Nie wiem. W smaku za to “całkiem całkiem”.
- coca-cola 1 szklanka
- imbir – kilka plasterków lub starty kawałek ok. 3cm.
Jak zrobić? W garnuszku doprowadzić coca-colę do wrzenia, dorzucić imbir, ściągnąć z palnika, zostawić na 2-3 minuty pod przykryciem i już. Dosładzać raczej nie trzeba 😉
Właśnie, ważne, żeby coca-cola była tradycyjna, z cukrem. Ze słodzikami na gorąco nie smakuje dobrze. Uwierzcie, testowałam.
A Wy? Macie swoją ulubioną wersję herbatki imbirowej?
Pozdrawiam,
Nati

Filmy o zdrowym odżywianiu
Może Ci się spodobać

Bliss point
25 marca 2021
Jedzenie intuicyjne
16 kwietnia 2021
Jeden komentarz
Pingback: