
Ogarnąć cukier
To już będzie trzeci wpis o cukrze w ostatnim czasie. Dlaczego? Mam poczucie, że to temat WAŻNY. Chodzi przecież o nasze zdrowie. W dodatku jest tematem “na fali”. Wielu ludzi rezygnuje zupełnie z cukru lub szuka jego zamienników. Ja sama uwielbiam słodkości, ale mając świadomość jaki wpływ cukier ma na nasze ciało staram się szukać “zdrowszych alternatyw”. Dla osób podobnych do mnie, które chciałyby żyć bardziej zdrowo, ale nie wariować i narzucać sobie nie wiadomo jakich restrykcji napisałam kilka wskazówek, jak można pomóc sobie ogarnąć słodyczowe ciągotki.
- Ogranicz
Czy wiesz, że możemy zmniejszyć ilość cukru w potrawie o ok. ¼ i nie zauważyć różnicy? Spróbuj wsypać do ciasta po prostu trochę mniej cukru i zobacz czy zauważysz wielką różnicę.
- Zamień
Zamiast rafinowanego cukru, wybierz naturalne, zdrowsze opcje. Do słodzenia wypieków możesz użyć suszonych owoców, daktyli, zgniecionego banana, musu jabłkowego. Jeżeli to Cię nie usatysfakcjonuje możesz wybrać zamienniki cukru, uznawane za zdrowsze i mniej kaloryczne jak ksylitol czy erytrol.
- Używaj przypraw
Dodanie do wypieków i potraw przypraw takich jak cynamon, przyprawa piernikowa lub naturalnych ekstraktów z wanilii, migdałów czy cytrusów może poprawić ich smak bez konieczności dosładzania.
- Pamiętaj o nawodnieniu
A ja jak zdarta płyta znowu o tej wodzie… Czasami możemy pomylić pragnienie z chętką na coś słodkiego! Także zanim sięgniesz po słodycze spróbuj się napić.
- Ogranicz słodzone napoje
Soki, cola, fanty a nawet wody smakowe mają w sobie naprawdę duże ilości cukru. Staraj się je wyeliminować. Zamiast tego możesz dodawać do wody plasterki pomarańczy, cytryny, ogórka, miętę czy na przykład imbir. To poprawi walory smakowe wody i pozwoli Ci ugasić pragnienie bez ładowania w siebie zbędnych kalorii.
- Zrób to sam
Rozważ kupno naturalnych jogurtów, napojów roślinnych czy mleka. Możesz dodać do nich świeże owoce lub przyprawy wedle uznania.
- Sięgnij po owoce
Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, możesz spróbować zamienić słodycz na owoce lub deser z owocami. Kilka przykładów: plasterki jabłka z masłem orzechowym, jogurt z bananem czy koktajl owocowy.
- Czytaj etykiety
Bądź uważny. Cukier może kryć się w produktach, których nawet byś o to nie podejrzewał. Mogą być np. w przyprawach, ketchupie, sosach, majonezach, gotowych zupach etc. Jeżeli cukier jest jednym z pierwszych składników na liście, lepiej odłóż produkt na półkę.
- Daj sobie czas
Na wszystko trzeba czasu. Możesz zauważyć, że jedzenie na początku nie będzie smakowało “tak dobrze” bez dużej ilości rafinowanego lub dodanego cukru. Ale to tylko kwestia przyzwyczajenia naszych kubków smakowych. Na szczęście już po 10-14 dniach wymieniają się na nowe. 😀
Jeżeli jesteś zainteresowany tematem cukru i zastanawiasz się o co właściwie tyle hałasu? Albo chciałbyś dowiedzieć się więcej w temacie, polecam kilka filmów na youtube:

Cukier i jego zamienniki
Może Ci się spodobać

Jedzenie intuicyjne
16 kwietnia 2021
Pożar w głowie
27 kwietnia 2021
komentarze 2
Pingback:
Pingback: