Przepisy

Truskawkowy zawrót głowy

Czerwiec to jeden z moich ulubionych miesięcy w roku! Dlaczego? Bo sezon na truskawki trwa. Uwielbiam je! I coś mi się wydaje, że nie jestem w tym jedyna.

Jako, że truskawki są nie tylko pyszne, ale i mega zdrowe warto wykorzystać na maksa to, że dostępne są aktualnie w takim bogactwie. 

Kilka informacji o truskawkach:

Truskawki mają w sobie bardzo dużo witaminy C (jedna szklanka truskawek zaspokaja ok. 120% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) oraz kwasu elagowego, który bardzo wspiera nasz układ odpornościowy. Ponadto są nieocenionym źródłem błonnika pokarmowego oraz flawonoidów (substancje, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi). Ostatnio naukowcy dowiedli nawet, że spożywanie truskawek pomaga chronić błonę śluzową żołądka przed szkodliwym działaniem alkoholu.

Kilka przepisów na pyszne desery z truskawkami:

  1. Wegańskie lody truskawkowe

Najprostsze, najzdrowsze i najpyszniejsze lody na świecie 😀

Kto nie lubi orzeźwić się pysznymi zimnymi lodami, szczególnie kiedy czyha na nas upalne lato? Niestety większość lodów, które dostępne są w sklepach ma w sobie tonę cukru. Dotyczy to i wegańskich i niewegańskich opcji. Niestety.

Ale! Jest alternatywa – otóż, pyszne i zdrowe lody można zrobić samemu w domu. Jak? Najpierw baza – bananowa:

Lody z mrożonych bananów świetnie nadają się jako podstawa do tworzenia różnych smaków. Wystarczy pokroić banana (najlepsze są te bardzo dojrzałe) na plastry o grubości ok 1-2 cm i zamrozić. Mocno zmrożone owoce wyjąć i zmiksować w blenderze o sporej mocy aż do uzyskania jednolitej masy (ok. 3 min). Można dodać odrobinę mleka roślinnego lub mleczka kokosowego jeżeli mamy problem z miksowaniem. 

Przepis na 2 porcje lodów truskawkowych

  • baza bananowa (1 banan pokrojony, zamrożony)
  • ½ kubka mrożonych truskawek
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Wszystko wystarczy zblendować na gładką masę i już! Smacznego!

  1. Truskawkowy budyń jaglany

Pyszny, sycący, bez cukru, bezglutenowy i wegański… Czego chcieć więcej?

Przepis na około 4 porcje:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane) 
  • 4 szklanki truskawek
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Kaszę ugotować w mleku, aż będzie miękka i wchłonie cały płyn. Ugotowaną kaszę zmiksować w blenderze razem z truskawkami oraz ekstraktem waniliowym. Jeżeli budyń jest zbyt gęsty można dodać truskawek albo więcej roślinnego mleka. 

  1. Koktajl truskawkowy

Pyszny i orzeźwiający, a do tego banalnie prosty do przygotowania! Co potrzeba?

Przepis na 1 porcję:

  • 1 szklanka truskawek – mrożone lub świeże (albo więcej jeżeli tylko taką masz ochotę)
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • banan (opcjonalnie)

Zmiksuj wszystko w blenderze i voilà gotowe.

  1. Wegańska bita śmietana z truskawkami

Uwaga! Będąc na diecie roślinnej wcale nie musisz rezygnować z bitej śmietany 😀 Mhmmm, pyszności! 

Czego potrzeba:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • Tyle truskawek ile dusza zapragnie

Przed użyciem schłodzić mleczko kokosowe w lodówce przynajmniej kilka godzin. A najlepiej zostawić na całą noc. Po otwarciu oddzielić część stałą od płynnej i ubić tylko tą twardą. Płynną można dodać do kawy, koktajlu, curry itp.

Włączyć mikser i ubijać, mogą być to nawet najmniejsze obroty. Mleko jest ubite, gdy pojawiają się na nim “smugi”, tak jak w przypadku tradycyjnej bitej śmietany.

Uwaga! Nie wszystkie mleczka kokosowe się ubiją. Jeżeli trzymałeś mleczko w lodówce, a ono po otwarciu nadal jest płynne, nie ma szans, żeby się ubiło. Wybieraj mleczko tłuste ok. 80% i takie, które ma jak najmniejszą ilość różnych emulgatorów.

  1. Wegańskie bezglutenowe muffiny z truskawkami

To jest absolutnie hitowy przepis na muffiny. Generalnie znalazłam go gdzieś (nie pamiętam gdzie), kiedyś (nie pamiętam kiedy), ale z mąką pszenną. W domu jemy raczej bezglutenowo, ze względu na nietolerancje dzieciaków, dlatego musiałam go przerobić. Na szczęście się udało 🙂

Przepis na 12 muffinek:

  • 1,5 szklanki mixu mąk bezglutenowych (jeżeli nie masz mixu możesz użyć mieszanki mąki kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej)
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej lub owsianej
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego lub erytrolu
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • ¼ szklanki oleju
  • 20-25 truskawek
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, a w drugiej mleko z olejem. Połączyć składniki z obu misek. Rozłożyć ciasto do foremek na muffinki wyłożonej papilotkami do ¾ ich pojemności. Wsadzić do muffinek truskawki. Ja przeważnie daję 2 na sztukę, chyba, że truskawka jest ogromna – to jedną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C na około 20 minut. Przed wyciągnięciem zrobić test suchego patyczka 😀

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.