Nie-dieta,  Przepisy

Wegańskie śniadania

Nie ukrywam, że najczęściej na śniadanie jem owsiankę. Uwielbiam owsiankę, szczególnie “nocną”, którą przygotowuję wieczorem, wsadzam do lodówki, a rano tylko dolewam wody, mleka lub jogurtu (oczywiście roślinnych). Owsianka ma też wiele właściwości prozdrowotnych, ale o tym może napiszę kiedy indziej. Dziś wpis dla tych wszystkich, którzy nie podzielają mojej miłości do płatków owsianych lub szukają nowych pomysłów na śniadania. Poniżej kilka propozycji, które możecie pobrać także w formacie pdf:

  1. Tofucznica – to nasze śniadanie weekendowe, poniżej przepis na 2 porcje

 Składniki:

  • 1 opakowanie wędzonego tofu (180g)
  • 1 cebula (105g)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)

Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Tofu rozkrusz widelcem i wrzuć na podsmażoną cebulkę, podlej odrobiną wody i zakryj pokrywką na ok 2 minuty. Dopraw wędzoną i słodką papryką, duś pod przykryciem jeszcze minutkę i gotowe. 

2. Wegański omlet – to propozycja dla osób troszkę bardziej zaawansowanych 😉 Przepis pochodzi od erVegan i moim zdaniem jest świetny. Z poniższych miar stworzycie mix omletowy na ok 4 porcje.

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy (300g)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (36g)
  • 4 łyżki płatków drożdżowych (20g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (6g)
  • ¾ łyżeczki czarnej soli kala namak (7g)
  • ½ łyżeczki soli morskiej (3g)
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (3g)
  • ½ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie) (3g)

Wszystkie składniki połącz w misce. Do zrobienia 1 średniego omleta użyj ok ½ szklanki mixu i dodaj do niego ½ szklanki wody (proporcje 1:1). Odstaw na około 5 minut aż masa zgęstnieje.Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulkę, wlej masę omletową i dodaj ulubione warzywa np. pokrojoną w kostkę paprykę lub plasterki pomidorów, świetnie sprawdzi się też szpinak czy kukurydza. Gdy jedna strona omletu juz się podsmaży obróc go na drugą stronę (warto użyć do tego talerza). Dokładnie usmaż omlet, aby nie był surowy w środku

3. Chałwowa jaglanka z daktylami – jaglanka, ryżanka czy gryczanka to świetna alternatywa dla owsianki! Poniżej propozycja na jedną z moich ulubionych jaglanek.

  •     ½ banana (60g)
  • 2 suszone daktyle (10g)
  • 2 łyżeczki tahini (12g)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej (40g)
  • 1 szklanka mleka roślinnego (250g)
  • ½ łyżki wiórków kokosowych (3g)
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego (10g)

Ugotuj kaszę w wodzie. Zalej kaszę letnim mlekiem z tahini, pokrojonymi daktylami i bananem. Oprósz wiórkami i siemieniem lnianym 

4. Placki owsiane – to akurat jedno z ulubionych dań moich dzieciaków. Są szybkie w przygotowaniu i przepyszne! Można jeść je z owocami, dżemem, masłem orzechowym, jogurtem lub bez dodatków.

  • 1 banan (120g)
  • ¾ szklanki mleka sojowego (180g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (100g)
  • 2 łyżki syropu z agawy (30g)

Wrzuć wszystko  do blendera i miksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mleka. Na rozgrzanym oleju kokosowym smaż po 1-2 łyżeczki ciasta, na każdej stronie po 1-2 minuty.

Pasty do chleba – teraz kilka szybkich do wykonania past do chleba. Wegańskie kanapki to też świetna opcja na pożywny posiłek. Jeżeli nie na śniadanie to może drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację?

5. Najprostszy hummus z suszonymi pomidorami

  • Ciecierzyca odsączona ze słoika (400g)
  • 8 sztuk suszonych pomidorów – w oleju (160g)

Zblenduj ciecierzycę i pomidory. Możesz doprawić bazylią, oregano lub tymiankiem. Zajadaj z pieczywem i warzywami. 

6. Guacamole

  • 1 awokado (140g)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (10g)
  • sól i pieprz do smaku

Rozdrobnij awokado widelcem i wymieszaj z płatkami i przyprawami lub zblenduj wszystko na jednolitą masę. Zjadaj z pieczywem i warzywami. 

7. Pasta z czerwonej fasoli

  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona (240g)
  • ½ szklanki rodzynek (70g)
  • 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich (45g)
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki (8g)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (4g)
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu (12g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)
  • pieprz i sól do smaku

Rodzynki i orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Wrzuć wszystkie składniki do malaksera (możesz zblendować ręcznym blenderem) i dopraw solą lub pieprzem. Jeżeli pasta jest zbyt sucha możesz dodać trochę wody lub oliwy. Zajadaj z pieczywem lub pitą. 

8. Paszteciki z zielonego groszku (12 sztuk) – paszteciki najlepiej przygotować dzień wcześniej. Świetnie nadają się jako dodatek do pieczywa, sałatek lub jako “burger” w bułce.

  • 2 puszki zielonego groszku, odsączonego z zalewy (480g)
  • 100g komosy ryżowej – przed ugotowaniem (trochę więcej niż ½ szklanki)
  • 2 ząbki czosnku (10g)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (10g)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (12g)
  • ok 75ml oliwy – 7,5 łyżki
  • 5 łyżek słonecznika (60g)
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych na kawałki (200g)
  • 2 łyżeczki bazylii (6g)
  • 2 łyżeczki oregano(6g)
  • 1 łyżeczka tymianku (3g)
  • sól i pieprz do smaku

Do blendera wrzuć: odsączony groszek, ugotowaną wcześniej komosę ryżową, czosnek, oliwę, płatki drożdżowe, siemię lniane, 3 łyżki słonecznika i przyprawy. Zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj sól i pieprz wedle uznania. Do masy dodaj pozostałe 2 łyżki słonecznika i suszone pomidory. Całość dokładnie wymieszaj. Paszteciki najlepiej piecz w foremkach na muffiny. Nagrzej piekarnik do 180stopni i wstaw na 20-25minut. Po upieczeniu daj im przestygnąć. Najlepsze będą na 2-3 dzień. 

9. Koktajl orzechowo – bananowy . Pyszny i sycący koktajl, który da mocnego kopa z rana. Potrzebujesz tylko:

  • 1 banana
  • 1 szklankę napoju roślinnego (u mnie owsiany lub sojowy)
  • 1 łyżkę masła orzechowego
  • ¼ szklanki płatków owsianych (opcjonalnie)

Jeżeli decydujesz się dodać płatki owsiane, najlepiej zalej je wrzątkiem na 10 minut, potem zmiksuj razem wszystkie składniki. 

10. Zielone energetyczne smoothie – jest to pomysł jeden z wielu, bo tak naprawdę do zielonego koktajlu można dodać przeróżne rzeczy. Wszystko zależy od tego, co lubisz. Poniżej jedna z moich ulubionych propozycji:

  • 2 garście szpinaku
  • ½ ogórka
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • ½ awokado
  • ok. 150 ml wody

Zmiksuj wszystko na gładkie smoothie. Smacznego!

W zielonych koktajlach świetnie sprawdzają się także: jabłka, sok z cytryny, pomarańcze, seler naciowy (ma świetne właściwości oczyszczające, a w koktajlu w ogóle go nie czuć), cukinia, surowy brokuł, imbir… Możliwości jest naprawdę wiele. Hmm, chyba zrobię kiedyś wpis z moimi propozycjami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.